Olej sojowy jako dodatek paszowy.

Dodatek paszowy dla świń i drobiu

Najważniejszym zadaniem dodatków tłuszczowych, a jest nim niewątpliwie olej sojowy, jest zdecydowane podwyższenie wartości energetycznej paszy. Jest to związane z koniecznością zapewnienia zwiększonej ilości energii zwierzętom hodowlanym. Właśnie dlatego, olej ten, jest jednym z najchętniej stosowanych dodatków tłuszczowych. Zawdzięcza to swoim wyjątkowym właściwościom trawiennym oraz bogatym zasobom wartości energetycznych.

Plusy stosowania

Każdy organizm potrzebuje energii do życia. Wyjątkowo dużo potrzebują go przede wszystkim zwierzęta hodowlane. Właściwościami olejów roślinnych są w szczególności ich bogactwa w w kwasy tłuszczowe, biorą one , wraz z białkami, udział w zdecydowanej większości procesów życiowych, w tym również stymulacji prawidłowego funkcjonowania narządów oraz tkanek.
Jako że tłuszcz transportuje witaminy, pełni on również funkcję izolatora termicznego, chroniąc organy wewnętrzne. Olej sojowy ma także dobroczynny wpływ na sam smak paszy. Ma to istotne znaczenie w hodowli żywca. Szczególnym powodzeniem olej ten cieszy się w hodowli drobiu oraz wieprza, dostarczając tym zwierzętom dużą dawkę energii oraz innych istotnych składników odżywczych jak kwas linolowy czy oleinowy. Zawiera także flawonoidy, lecytynę, fitosterole oraz witaminę E.
Każdy z wymienionych składników, ma duży wpływ na zwiększony przyrost zarówno drobiu, jak i żywca wieprzowego.

Olej sojowy w żywieniu świń i drobiu

Bogactwo olejów sojowych w kwasy tłuszczowe niesyntetyzowane w organizmie, pozwala na modyfikacje składu kwasów tłuszczowych we frakcji lipidów zwłaszcza produktów drobiowych. Wpływa również zasadniczo na szybsze zwiększenie przyrostu masy tak świń, jak i drobiu oraz zdecydowanie pozytywnie wpływa na smak mięsa oraz jego wartość energetyczną. Podobnie rzecz się ma z jajami.
Stosowanie w hodowli zwierząt olejów roślinnych oraz nasion roślin oleistych, jest konieczne przez wzgląd na zaspokajanie potrzeb energetycznych zwierząt. Zaprzestanie stosowania natłuszczonej paszy, może niekorzystnie wpływać na rozwój zwierząt, zahamowując wręcz ich wzrost czy też zdegradować narządy rodne powodując także zmiany skórne.
Przede wszystkim młode prosięta oraz maciory karmiące, powinny być dostatecznie dokarmiane natłuszczonymi paszami, gdyż pozwala to osiągnąć lepsze efekty produkcyjne.

Zdecydowanie pozytywne skutki stosowania olejów

Poprzez dodawanie olejów, zwłaszcza w okresie laktacji oraz prośności, zasadniczo niweluje się utratę masy ciała oraz uzyskuje się niemal gwarancję prawidłowego wzrostu zwierząt. Prawidłowa zawartość tłuszczu, poprawia jakość mięsa oraz słoniny. Istotne jest, aby paszą natłuszczoną karmić szczególnie osobniki młode, mające niewielką pojemność przewodu pokarmowego. To one głownie wymagają karmienia paszami wysokoenergetycznymi.
Stosowanie olejów oraz nasion roślin oleistych wpływa niezwykle pozytywnie na zdrowie oraz prawidłowy rozwój zwierząt, co przekłada się na lepsze ich wzrosty oraz lepszy smak mięsa oraz w przypadku drobiu – jaj.