Sezon czas zacząć!
Jak to teraz? A przypadkiem nie na jesieni, lub późnym latem? A no właśnie nie. Większość ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy ale sezon na grzyby zaczyna się już wiosną. Amatorzy leśnych spacerów niech więc uważnie patrzą pod nogi, gdyż nigdy nie wiadomo na jakie smakołyki mogą natrafić. Oczywiście osobom, które nie znają się na grzybach lub dopiero zaczynają swoją przygodę z grzybobraniem, zaleca się aby ostrożnie podchodziły do tych poszukiwań i nie wybierały się na nie bez chociażby atlasu na grzyby, a najlepiej w towarzystwie osoby bardziej doświadczonej – w końcu ostatnie czego sobie z pewnością życzymy to zatrucie. Gdzie skierować nasze kroki? Wiosenne grzyby rosną nie tylko w lasach, znaleźć je możemy również na polach, łąkach, a nawet w ogrodach. Wiele gatunków upodobało sobie tereny podmokłe.
Coś więcej w temacie tych jadalnych
Jednym chyba z bardziej rozpoznawalnych grzybów jadalnych rosnących wiosną jest smardz, należy jednak pamiętać, że grzyby te są w Polsce pod ścisłą ochroną. Jednak spokojnie inny jadalny grzyb wiosenny to np. majówka wiosenna lubi ona łąki i trawiaste zarośla, rośnie zazwyczaj do okolic czerwca.
Twardzioszek przydrożny to też jeden z bardziej znanych jadalnych grzybów w tym okresie. Jego owocniki pojawiają się już w maju, choć owocuje także później – latem i jesienią. Grzyb ten wyrasta gromadnie na trawnikach i w sadach, czasem tworząc charakterystyczne czarcie kręgi.