Chyba każdy może przyznać, że słodkości są tym, co tygryski lubią najbardziej. Deser nie musi być wyszukany, żeby wpisał się w nasze gusta. Jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych prostych opcji na dodatek do popołudniowego posiłku dla rodziny są gofry. Można je przyrządzać na różne sposoby. W samym internecie można znaleźć dziesiątki wersji tego na pozór pospolitego przysmaku. Bardzo często te przepisy nie różnią się w znaczącym stopniu od siebie, co jest dowodem na to, że w kulinariach o finalnym efekcie bardzo często decydują niuanse. Możliwości jest wiele. Jedni decydują się na bardzo urozmaicone wersje tego dania, inni pozostają przy jej klasycznej wersji. Można też postarać się o balans i połączyć tradycję i coś nowego. Dlatego z naszej strony proponujemy państwu możliwie najprostszy przepis na gofry, jednak z odrobiną finezji. Nasz przepis jest gwarancją satysfakcji kubków smakowych u nawet najbardziej wybrednych łasuchów słodkości.
Potrzebne składniki na 2 porcje.
-mąka pszenna, 300 gramów.
-4 średniej wielkości jajka (mniej więcej 70 gramów jedno).
-125 g masła roślinnego lub zwierzęcego.
-1 świeża pomarańcza (sok i skórka).
-niecała szklanka białego cukru.
-1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie).
-1/2 łyżeczki soli.
Ewentualne dodatki
-cukier puder z dodatkiem cynamonu lub goździków.
-dżem z owoców (najlepiej domowej roboty) lub różnego rodzaju konfitury.
-krem czekoladowy albo orzechowy.
Wykonanie.
1. Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć wierzchnią skórkę i wycisnąć z niej sok.
2. Żółtka jajek zetrzeć z dodatkiem cukru, dodać skórkę i sok z pomarańczy.
3. Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem i solą, następnie dodać utarte wcześniej żółtka, rozpuszczone masło, po czym jeszcze raz dobrze wymieszać.
4. W przypadku, gdy przygotowana masa okaże się zbyt gęsta, należy dodać odrobinę mleka.
5. Ubitą wcześniej pianę dodać do masy.
6. Gofry należy piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy 7-10 minut, do momentu gdy ciasto dobrze się zarumieni a gofry staną się chrupiące.
Podawać na talerzyku z proponowanymi wcześniej dodatkami.
Smacznego!