Grecja jako destynacja kulinarna

Grecja to kraj, który odznacza się swoją niezwykle bogatą kulturą jak i naturą. Jest to bardzo atrakcyjna destynacja turystyczna, ze względu na mnogość antycznych zabytków oraz na niesamowite położenie nad Morzem Śródziemnym. Warto ten kraj odwiedzić również ze względu na niesamowitą, śródziemnomorską kuchnię, która jest jedyna w swoim rodzaju. Bogata tradycja tego kraju ma do zaoferowania niesamowite potrawy, które do tego są lekko strawne i zdrowe. Jakich specjałów możemy się spodziewać po grackiej kuchni?

Najlepsze dania kuchni greckiej

Na szczególną uwagę zasługuje labneh serowe kulki z jogurtu greckiego, są to okrągłe smażone kulki, wykonane z gęstego, białego jogurtu o niezwykle kremowej konsystencji. Charakteryzują się one słonym smakiem i są bardzo sycące. Labneh to znana grecka przekąską, czasem pełniąca także funkcję przystawki, podawanej przed większymi daniami, aby pobudzić wydzielanie soków trawiennych w żołądku. Popularne przystawki greckie to także zawijane roladki z bakłażana, wypełnione serem feta. Ogólnie białe sery są rodzajem jedzenia, z którego Grecja słynie. Również znany na cały świat sos tzatziki jest wykonany na bazie gęstego jogurtu greckiego.

Wbrew pozorom w Grecji często jada się także buraki. Przygotowuje się z nich sałatki, jednak nie robi się na ich bazie zup i zakwasów, tak jak to ma miejsce w Polsce. W Grecji można również skosztować wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza, które są łowione w wodach otaczających ten malowniczy kraj.

Greckie dania główne

Innym, popularnym daniem greckim jest pita z jagnięciną. Jagnięcina jest typem mięsa, które w Grecji jada się najczęściej. Owcze mięso jest lekko tłuste i sycące, w swoim smaku nie przypomina jednak wieprzowiny czy wołowiny. Jagnięcina jest zwykle pieczona, raczej się jej nie smaży, tylko robi na ogniu, w piecu lub na grillu przygotowanym na wolnym powietrzu. Do tak podanego mięsa dobrze jest napić się pysznego, greckiego wina oraz sięgnąć po pitę, którą można zamoczyć w lokalnej oliwie.